In 1913 werd Pidpa, de Provinciale en Intercommunale drinkwatermaatschappij van
de provincie Antwerpen boven de doopvont gehouden. Met één doel: ervoor zorgen dat de ganse provincie Antwerpen drinkwater kreeg. Nu, 100 jaar later, is Pidpa uitgegroeid tot een integraal waterbedrijf dat drinkwater levert aan ongeveer 1,2 miljoen gebruikers EN tegelijkertijd instaat voor het professioneel beheer van afval- en hemelwater in 29 gemeenten in de provincie Antwerpen. Een brede waaier van waterdiensten zorgt ervoor dat Pidpa voor elke waterprobleem een oplossing op maat kan bieden.
Op 17 juni verzamelden de vennoten van Pidpa, 65 Antwerpse gemeenten uit het werkingsgebied van Pidpa en de provincie Antwerpen, in de Alfacam-studio’s om op een interactieve en feestelijke manier verleden, heden en toekomst van de jarige te (her)beleven, in aanwezigheid van minister-president Peeters.
“100 jaar Pidpa is een verhaal van vallen en opstaan, van pionierswerk”, aldus Ronny Sabo, directeur-generaal van Pidpa. “De aanleg van een volledige infrastructuur doorheen de provincie, met o.m. een leidingnet van meer dan 12.500 kilometer , was een titanenwerk. En we blijven investeren in de optimalisering van onze manier van werken. Het behalen van het ISO-certificaat vormde onlangs hiervan een mooie bekroning.”
Pidpa ontstond uit een initiatief van de toenmalige provinciegouverneur, graaf de Baillet-Latour. “Pidpa vervult tot op de dag van vandaag een belangrijke maatschappelijk rol”, aldus Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen. “Haar werkzaamheden, zowel binnen de drinkwatervoorziening als op het vlak van sanitatie, blijven cruciaal voor de volksgezondheid en hebben een grote impact op het sociale en economische leven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de provincie , samen met de andere gemeentelijke vennoten, Pidpa zal blijven ondersteunen.”
Drinkwater uit de kraan, 24 uur per dag, is voor de inwoners van de provincie Antwerpen, een vanzelfsprekendheid. Ook bij de correcte afvoer en verwerking van het afvalwater, wordt al lang niet meer stilgestaan.
“Dat is natuurlijk de verdienste van waterbedrijven als Pidpa”, aldus Kris Peeters, Vlaamse minister-president. “Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat water, drinkwater een bijzonder kwetsbaar product blijft. Vlaanderen wil dan ook verder blijven bouwen aan een duurzaam waterbeleid, waarbij de bescherming van de bronnen, een goed gebruik van het eindproduct en een goede bescherming van de gebruikers centraal staan. Talloze initiatieven uit het recente verleden zijn hiervan een mooi bewijs: de invoering van de integrale waterfactuur of de openbare dienstverplichtingen rond drinkwater. Het succesverhaal van Pidpa bewijst dat we op de goede weg zijn.”
Pidpa mag dan 100 jaar zijn, maar blijft volop in beweging.
“Stilstaan is achteruitgaan, ook voor een waterbedrijf”, zegt Eddy Huyghe, voorzitter van Pidpa. “Pidpa barst alvast nog van ambitie. Wij willen het waterbedrijf van de provincie Antwerpen blijven en verder blijven investeren in de jarenlange samenwerking met onze vennoten. Samen met hen willen wij de drinkwatervoorziening in ons werkingsgebied blijven optimaliseren en onze rioleringsactiviteiten verder uitbouwen. Pidpa beschikt over voldoende troeven om opnieuw 100 jaar te groeien: wij hebben de kennis, de ervaring en de motivatie.”